COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Les CompetèNcies BàSiques
View SlideShare presentation or Upload your own.

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Continguts de 1r

Continguts comuns a tots els blocs

 
 

Per afrontar la comprensió de fenòmens i situacions complexos

 
 

· Observació i descripció científica d'estructures a l'Univers i a la Terra, de materials i éssers vius, utilitzant el vocabulari de manera rigorosa.

 
 

· Comparació de les característiques identificades utilitzant taules.

 
 

· Identificació dels criteris de classificació utilitzats per la comunitat científica i reconeixement que responen a acords consensuats.

 
 

· Plantejament de preguntes al voltant de les característiques dels materials i dels éssers vius de l'entorn, i valoració del seu interès per a ser investigades.

 
 

Per investigar els problemes, obtenir dades i reconèixer evidències

 
 

· Identificació de les magnituds a mesurar, estimació de la mesura i selecció dels instruments més idonis (analògics i digitals) per obtenir dades.

 
 

· Disseny i aplicació de procediments de mesura, utilitzant amb cura els materials i instruments, respectant les normes de seguretat i recullin les dades amb un grau de precisió adequat a l'objectiu de la recerca.

 
 

· Elaboració de taules i de gràfics, fonamentalment histogrames, permcomunicar les dades de forma convencional i amb els recursos TIC.

 
 

· Identificació de les variables a observar per obtenir evidències sobre commels diferents éssers vius realitzen les funcions.

 
 

· Cerca de dades en diferents fonts i anàlisi crítica de la informació trobada.

 
 

Per extreure conclusions, validar-les, sintetitzar-les i comunicar-les

 
 

· Comparació entre observacions i mesures de materials i d'éssers vius. Anàlisi dels diferents resultats obtinguts, de les raons que els justifiquen i de les maneres d'afrontar el tractament dels errors.

 
 

· Identificació de regularitats i de diferències que possibilitin la classificació de materials i éssers vius. Construcció de representacions de models sobre lammatèria, els éssers vius i la Terra i l'Univers coherents amb les observacionsrealitzades. Disposició a revisar els models en funció de les dades recollides i les opinions fonamentades dels companys i companyes.

 
 

Per transferir el nou coneixement a la interpretació d'altres fenòmens i a l'actuació conseqüent i responsable

 
 

· Ús dels coneixements apresos per dissenyar i argumentar plans d'actuació orientats a minimitzar el consum de materials i el manteniment de la biodiversitat en els entorns escolar i familiar.

 
 

 
 

CONTINGUTS

 
 

La matèria

 
 

· Caracterització de la matèria per la seva massa i per ocupar un volum. Mesura directa i indirecta de la massa i el volum de diferents sòlids, líquids i gasos. Ús de la balança i de material volumètric.

 
 

· Diferenciació de materials per la seva densitat, Càlcul experimental de la densitat de diferents materials. Ús del concepte de densitat per interpretar diferents tipus de fenòmens.

 
 

· Identificació experimental d'algunes propietats característiques de diferents materials i relació amb la seva utilització. Aprofundiment en el cas especial de l'aigua.

 
 

· Ús del model cinèticomolecular (partícules) de la matèria per interpretar diferents fets i fenòmens: pressió dels gasos, difusió, dilatació, estats de la matèria i canvis d'estat.

 
 

· Identificació, en materials de la vida quotidiana, de diferents tipus de mescles - heterogènies, col·loides i solucions-, i de substàncies pures. Representació mitjançant el model cinèticomolecular (partícules). Aplicació d'algunes tècniques de separació de mescles.

 
 

· Reconeixement de les dissolucions com a mescles homogènies. Preparació experimental de dissolucions de diferent concentració i identificació de dissolucions presents a la vida quotidiana.

 
 

· Anàlisi del cicle de materials d'ús habitual. Identificació de les matèries primeres d'on provenen, de diferents passos en el seu procés d'obtenció i ús, i d'on van a parar els productes de rebuig que es generen al llarg de tot el procés.

 
 

· Realització d'un projecte sobre l'ús més sostenible d'alguns materials a partir de col·laborar en grup en la cerca d'informació i en la presa de decisions.

 
 

 
 

L'Univers i el Sistema Solar

 
 

· Observació del cel nocturn i diürn a ull nu i amb instruments adequats. Diferenciació entre les galàxies, estrelles i planetes.

 
 

· Identificació dels elements del Sistema Solar. Observació de fenòmens relacionats amb moviments i posicions del sistema Sol-Terra-Lluna. Interpretació mitjançant models senzills de: el dia i la nit, les estacions, la durada del dia al llarg de l'any, les fases lunars i els eclipsis.

 
 

· Analitzar el geocentrisme i l'heliocentrisme com les dues explicacions històriques per situar la Terra a l'Univers.

 
 

 
 

La Terra i els seus embolcalls

 
 

· Reconeixement de la Terra com a sistema que conté els subsistemes: atmosfera, hidrosfera, biosfera i geosfera que interaccionen entre ells.

 
 

· Descripció dels components de l'atmosfera i de la seva variació amb l'altitud, i justificació de la importància que té per a la vida a la Terra tant pel fet de possibilitar les combustions i la fotosíntesi, entre d'altres canvis, com per la seva funció reguladora de la temperatura.

 
 

· Identificació d'algunes variables que condicionen el temps atmosfèric. Ús d'instruments meteorològics i registre sistemàtic de dades. Representació gràfica i anàlisi comparativa de les dades meteorològiques de diferents punts geogràfics. Interpretació de la formació de precipitacions, tempestes i fenòmens elèctrics a l'atmosfera. Coneixement de mesures de seguretat.

 
 

· Caracterització de la hidrosfera: aigües oceàniques i continentals. Conceptualització del cicle de l'aigua. Identificació de recursos hídrics: aigües superficials i subterrànies. Identificació de les fonts i processos

principals de contaminació i mètodes bàsics de depuració. Justificació de la importància de no malgastar l'aigua.

 
 

· Descripció de la geosfera: estructura interna. Reconeixement dels materials que formen l'escorça terrestre: roques i minerals. Descripció del cicle de les roques.

 
 

· Reconeixement dels tipus de roques i minerals més comuns. Ús de claus senzilles per a la seva identificació. Relació entre les propietats de les roques i minerals i la seva utilització com a recurs.

 
 

 
 

La vida a la Terra

 
 

· Identificació i caracterització dels trets comuns de tots els éssers vius a nivell individu: la nutrició com a intercanvi de matèria i energia amb al medi, la relació com a capacitat de respondre als estímuls del medi, la reproducció com a transferència d'informació i l'estructura cel·lular dels organismes, a

partir de trobar evidències en éssers vius de l'entorn proper.

 
 

· Interpretació de la diversitat dels grups d'éssers vius com a maneres diferents de realitzar les funcions vitals. Anàlisi de la biodiversitat en organismes vius o a partir de registres fòssils.

 
 

· Interpretació i observació directa o indirecta, a ull nu i utilitzant lupa i microscopi i visualitzador digital, de les diferències morfològiques en els cinc regnes.

 
 

· Identificació i classificació d'organismes de a partir de l'observació i utilitzant claus dicotòmiques senzilles. Utilització de la lupa binocular, el microscopi i el visualitzador digital per a l'observació d'éssers vius no observables a ull nu.

 
 

· Argumentació de la importància de mantenir la biodiversitat. Anàlisi d'algun problema associat al tràfic legal i il·legal d'espècies i al desplaçament d'espècies autòctones per espècies invasores.

 
 

 
 

Connexions amb altres matèries

 
 

Matemàtiques

- Ús d'unitats de mesura de massa i volum.

- Aplicació de la proporcionalitat i percentatges.

- Representacions geomètriques a l'espai.

- Ús d'escales d'espai i temps .

 
 

Llengua

- Ús dels diferents tipus de textos per comunicar i argumentar dades i idees oralment i per escrit: descripció, explicació, definició, exposició, justificació, argumentació.

- Lectura crítica de textos amb contingut científic, obtinguts de fonts diverses.

 
 

Ciències socials

- Interpretació de variables que condicionen el temps atmosfèric. Elaboració de gràfics.

- Identificació d'activitats humanes que poden incidir o incideixen sobre el medi.

- Identificació d'alguns recursos naturals renovables.

 
 

Tecnologies

- Utilització dels dispositius TIC per a l'observació, recollida i tractament de les dades i presentació i comunicació de resultats.

- Ús racional i estalvi de materials.